بوق زدن

 رشد بی‌رویه جمعیت همزمان با توسعه صنعتی و فناوری، مشکلات عدیده‌ای را برای شهرنشینان به همراه داشته و آلودگی محیط‌زیست یکی از اصلی‌ترین این معضلات است.

در این میان آلودگی صوتی به عنوان یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های زیست‌محیطی در ایجاد این‌گونه مشکلات در شهرهای بزرگ سهم بسیاری دارد. این نوع آلودگی در بیشتر کشورهای صنعتی به عنوان یکی از مهم‌ترین موضوعات زیست‌محیطی تلقی می‌شود و حتی در مدیریت کلان شهرسازی، معماری داخلی مراکز بهداشتی درمانی، آموزشی و تحقیقاتی، مسکونی و تجاری و طراحی ماشین‌آلات صنعتی موردتوجه ویژه قرار می‌گیرد. تحقیقات انجام‌شده نشان می‌دهد عوارض جسمی، روحی و روانی ناشی‌از سر و صدای ترافیکی بسیار زیان‌بار است. این مسائل باعث شده‌اند در جهان امروز برای مبارزه با این معضل هزینه‌های هنگفتی صرف شود.

به مشکل آلودگی صوتی کمتر توجه می‌شود

رئیس کمیسیون شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران در یکی از جلسات شورای شهر، بر لزوم توجه ویژه به آلودگی صوتی در تهران به عنوان یکی از دغدغه‌های شهروندان تاکید کرد. مهدی عباسی در این باره گفت: درخصوص نظرات شهروندان در حوزه شهرسازی که از طریق سامانه ۱۳۷ پلاس طی یک سال گذشته اعلام شده و مورد پایش قرار گرفته موضوعاتی همچون آلودگی صوتی ناشی از ساخت و ساز مسکونی، سدمعبر ساخت و ساز مسکونی و ایمن‌سازی ساخت و ساز و تخریب مسکونی مورد شکایت مردم و ۵۱درصد این پیام‌ها مربوط به آلودگی‌های صوتی بوده است.

وی افزود: باتوجه به اینکه در سال‌های گذشته این موارد به عنوان اولویت‌های شکایات مردم در صدر قرار گرفته برای کاهش این موارد و نظام‌مندی فعالیت کارگاه‌های ساختمانی در فروردین‌ماه سال ۱۴۰۰ ابلاغیه‌ای مرتبط با این موضوع وضع شد که نیاز است بار دیگر از شهرداری تهران درخواست کنم موارد این ابلاغیه را مدنظر قرار دهند.

این عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: با رعایت مواد این ابلاغیه و اهتمام شهرداری تهران امیدواریم شاهد کاهش گلایه شهروندان در این حوزه باشیم. در ادامه چمران، ریاست شورای اسلامی شهر تهران نیز گفت: در تهران به موضوع آلودگی هوا می‌پردازیم و همیشه موردتوجه بوده اما به آلودگی صوتی کمتر توجه شده است. در دوره چهارم شورای شهر تهران مقرر شد ۶۰ دسی‌بل به‌عنوان سقف آلودگی صوتی در تهران در نظر گرفته شود که البته پس از ارسال به هیات دولت این سقف به ۷۰ دسی‌بل افزایش پیدا کرد. بنابراین نیاز است که در این زمینه همه دستگاه‌های مرتبط وارد میدان شوند تا کار موثری صورت بگیرد.

آثار مخرب آلودگی صوتی بر سلامت جسم و روان افراد جامعه

چندی پیش مدیر کل محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه آلودگی صوتی یکی از آلودگی‌های خاموش است، تاکید کرد: برنامه‌ریزی مدیران جهت اجرای راهکارهای کنترلی و کاهشی آلودگی صوتی به عنوان یک اولویت محیط‌زیستی برای تمامی کلانشهرها ضرورت دارد. حلیاسادات حسینی گفت: آلودگی صوتی به گونه‌ای است که شما آن را تحمل و انطباق تدریجی پیدا می‌کنید اما به‌صورت یک بیماری، ناهنجاری اجتماعی و خشونت خود را نشان می‌دهد.

وی اضافه کرد: کاهش آلودگی صوتی به منظور بالا بردن سطح کیفی زندگی و کاهش اثرات آن بر سلامت شهروندان، به عنوان یکی از معضلات محیط‌زیستی شهر تهران بر همه به‌خصوص پیکره شهرداری آشکار است.

به همین منظور وضعیت آلودگی صدا در شهر تهران با استفاده از ٣٦ ایستگاه فعال از سوی شرکت کنترل کیفیت هوا اندازه‌گیری و سنجش می‌شود. مدیر کل محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران ادامه داد: باتوجه به آثار مخرب آلودگی صوتی بر سلامت جسم و روان افراد جامعه، ضروری است برنامه‌ریزان و مدیران شهری اجرای راهکارهای کنترلی و کاهشی آلودگی صوتی را به عنوان یک اولویت در سطح کلانشهرها مدنظر قرار دهند.

وی کمبود استاندارها و قوانین کارآمد درخصوص حد مجاز صدا برای تجهیزات و ماشین‌آلات مورد استفاده در فعالیت‌های عمرانی سطح شهر، بی‌توجهی به مکان‌یابی بزرگراه‌ها، خیابان‌های شلوغ شهری و کاربری‌های مختلف شهر در برنامه‌ریزی‌های شهری و طرح‌های جامع و تفضیلی، تردد موتورسیکلت‌ها و وسایل نقلیه پرسروصدا در سطح شهر، خودداری از استفاده از روکش مناسب برای خیابان‌ها، عدم استفاده از تایرهای مناسب (کم‌صدا)، عدم‌توجه به چینش مناسب کاربری‌های مختلف در ساختمان‌ها، بی‌توجهی به استفاده از مصالح جاذب صوت در دیوارها، درها، پنجره‌ها و سقف و استفاده بیش‌از حد رانندگان از بوق حین رانندگی ناشی‌از فقر فرهنگی ازجمله چالش‌های آلودگی صدای شهر تهران عنوان کرد.

مدیرکل محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، افزایش مساحت دیواره‌های عایق صوتی نصب‌شده در حاشیه بزرگراه‌ها، شناسایی و انتقال صنایع و مشاغل مزاحم و آلاینده شهری در راستای بند ٢٠ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها همکاری شهرداری با سازمان نظام مهندسی نسبت به اعمال قانون و نظارت بر حسن اجرای «مبحث ١٨ مقررات ملی ساختمان» در خصوص عایق‌بندی و تنظیم صدا از طریق دوجداره کردن پنجره‌ها، جانمایی مناسب فضاهای داخلی ساختمان و شکل و ترکیب خارجی آن‌ها و به‌روزرسانی نقشه‌های آلودگی صوت مناطق ٢٢ گانه شهر تهران هر شش‌ماه یک بار توسط شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران را از برنامه‌های شهرداری جهت رفع معضل آلودگی صدای شهر تهران دانست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 16 =